Hoofdmenu
Muziek
Goejanverwellesluis
1987
De aanhouding van de prinses van Oranje op 28 juni 1787 door het vrijkorps van Gouda
Op 28 juni 1787 werd aan het riviertje de Vliet, tussen Schoonhoven en Haastrecht in de polder Bonrepas, prinses Wilhelmina van Pruisen, gemalin van stadhouder Willem V, met haar gevolg aangehouden door een groepje vrijkorpisten uit Gouda. In de boerderij van Goejanverwellesluis, naast het sluisje van Hekendorp, werd het hoge gezelschap een tijd lang gevangen gehouden. Dit incident had ingrijpende gevolgen. Want koning Frederik Willem II van Pruisen, broer van Wilhelmina, meende de smaad zijn zuster aangedaan, hardhandig te moeten wreken. Pruisische troepen vielen ons land binnen en maakten korte metten met de patriotten die op veel plaatsen het heft in handen hadden genomen. De Republiek werd >in haar voormalige vormen< hersteld. In dit boek wordt de gewaagde tocht van prinses Wilhelmina nauwkeurig beschreven en worden aan de hand van dépèches, brieven, ultimata en andere historische documenten de belevenissen van uur tot uur gevolgd.
De Spaanse Armada
1988
De tocht en ondergang van de Onoverwinnelijke Vloot in het jaar 1588
In mei 1588 vertrok uit de haven van Lissabon de Felicissima Armada, die als hoofddoel had de verovering van Engeland. Koning Filips II van Spanje beoogde met deze expeditie een herstel van de katholieke kerk in Engeland en de onderwerping van de opstandige gewesten in de Nederlanden, die reeds lange tijd openlijke steun ontvingen van Elisabeth I van Engeland. Dit boek beschrijft stap voor stap de onfortuinlijke tocht van deze Spaanse Armada en het fiasco van de hertog van Parma, wiens troepen vanuit de Zuidelijke Nederlanden de eigenlijke invasie op de Engelse kust hadden moeten uitvoeren. Voor Spanje was de afloop van de expeditie dramatisch. Voortgejaagd door onverwacht hevige stormen en van vele kanten belaagd door de Engelse vloot zocht de Armada uiteindelijk een goed heenkomen de Noordzee op, rondde Schotland en Ierland en keerde, gehavend en uitgedund, pas in het najaar van 1588 verslagen in de Spaanse thuishavens terug.
De Franse Revolutie
1989
Met de bijeenkomst van de Staten-
Het Nederlandse beeld van de Franse Revolutie
1989
In prent en film
Welk beeld vormde zich in Nederland van de gebeurtenissen uit 1789 en volgende jaren? Welk beeldmateriaal kreeg men onder ogen en welke afbeeldingen genoten de voorkeur? Welke symbolen met betrekking tot de Franse Revolutie hebben in Nederland een rol gespeeld?
Gouda 1787. Radicalisering, Revolutie, Restauratie
2011
Radicalisering – Revolutie – Restauratie
In januari 1795 trokken de Franse revolutielegers over de bevroren rivieren. Dat betekende het einde van de oude Republiek. Bijna vijftien jaar eerder was een uiterst rumoerig tijdvak begonnen, traditioneel de Patriottentijd (1780-